‘Politician’ or ‘Political Scientist’? : Thinking On the Status Of a Researcher

Date:

Umut Bekcan
Umut Bekcan
Ankara University | Ankara Üniversitesi

1 COMMENT

  1. Sosyal bilimlerin bağlam-bağımlı olduğundan yola çıkarak doğa bilimlerinden farklılığını ortaya koyuyorsunuz. Bununla beraber bir sosyal bilimin 1) tutarlılık ve 2) nesnellik gibi kriterinin de bulunduğu açıklıyorsunuz. Bu son kriterler detaylandırılabilir ve/veya farklılaştırılabilir. Ama genel olarak sizinle mutabık durumdayım.
    Amma velakin, yazınızın son cümlesi bütün yazıyı deyim yerinde ise gümletmeye yetiyor: “Siyaset bilimci bilimle uğraşmalı, siyaseti siyasetçiye bırakmalıdır” diyorsunuz. Bir kerre, sosyal bilimlerden türetilecek bir bilgi türü, illaki değerlerden ve çıkarlardan-bağımsız, ne kokar ne bulaşır, tabir yerindeyse teknik ve nötr bir bilgi olmak zorunda şeklinde bir pozitivist-(ik) bir anlayışa kapı aralıyorsunuz.
    Kabaca şunu söyleyeyim: siyaset, siyasetçilere bırakılmayacak kadar hayatidir. Sosyal bilimin üreteceği bir bilgi, praxis’e yönelik bir phronesis (Aristocu basiretlilik) sağlayabilecek bir şey olabilir; bunu amaçlayabilir. Biz bu bilgiyi, teknokratlar gibi, karar alıcıların göz önüne alması için üretmiyoruz. Bizzat karar alım, kaynak dağıtım süreçlerine direkt etki edebilmek için üretiyoruz.
    Sanırım, gayeniz siyaset bilimcinin, kahvehanedeki amcam gibi mesnetsiz sallayıp durmaması ve bir ideolog gibi kendi konumunu ve titrini kullanmaması gerektiği. Ancak bunu daha açık ifadelerle de savunabilirdiniz. Yazınızdaki son cümle 1950-60’ların Amerikan sosyal bilimcileri gibi, siyasetten müstesna bir alan olduğunu düşündürtmek ister gibi. Elbette, yaygın bir çarpıklığı eleştirirken, tam tersi bir konuma savrulup da kendi alanını fetişleştirmemek, ona sanki bir ULU POZİTİF BİLİM havası vermemek (yazınızın başındaki istikametin tam tersi bir şekilde) de gerekir diyorum.
    Elbette bir siyasetçi gibi alanımızın tim protokol ve normlarını yırtıp atmamak uyarısı yapılmalı, ama bize de bizim ürettiğimiz bilgiye de siyasetin kapıları kapatılmamalı.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Interpreting Emerging Finance Capitalism in Turkey

Turkey has been touted as one of the great...

Technological Structure of the Foreign Trade between Turkey and the EU

Technological Structure of the Foreign Trade between Turkey and the...

The Edges of Civilizations: Turkey and India in the 21st Century

Two of the world’s multicultural nations, Turkey and India,...

Mexico and Turkey: Unlikely Similarities in their Geopolitical Situation with Powerful Northern Neighbors

Mexico and Turkey: Unlikely Similarities in their Geopolitical Situation...